Pages


Miten kerijälaitetta käytetään?

20. maaliskuuta 2012

Blogiini on jonkun verran päädytty kerijälaitetta ja sen käyttöä koskevilla hakusanoilla. Itsellenikin oli vähän epäselvää, millainen se kerijälaite oikein, ennen kuin kaverillani sitä käytin, joten tässä pieni ohjeistus hommaan. Oma kerijälaitteeni on ostettu Tinttamarellista, ja se on Royal-merkkinen. Ihan samannäköistä laitetta myydään ilmeisesti myös muilla nimillä. Myös vyyhdinpuuni ovat sieltä.

Kerijälaitteella saadaan siis tehtyä kiva sisältäpäin juokseva lankakerä. Homma aloitetaan kiinnittämällä lankatötterö laitteeseen. Tötterö on siis tuossa laitteen takana oleva muovirulla. Ensin se kohdistetaan noihin reikiin, ja sitten pyöräytetään. Kerijälaite kiinnitetään tuolin tai pöydän yms. reunaan työpöydän lampuistaki tutulla mekanismilla.


Kerijälaitteen langan kuljetin aukaistaan "kerimisasentoon" ja lanka pujotetaan  kulkemaan sen lenkkien lävitse. Pujottaminen tapahtuu tuomalla lanka alakautta tavallaan kaksi kertaa tuon alaspäin osoittavan pään ja varren välistä.Sen jälkeen langan pää kiinitetään kuvassa näkyviin tötterön päässä oleviin viiltoihin. Ohuempaa lankaa kannattaa hieman taitella, jotta se pysyy paikallaan paremmin. Kuvassa, jossa on harmaa lanka, kuljetin on oikeassa asennossa. Oranssilla langalla se on säilytysasennossa.

 



Ja kuten kuvista näkyy, itselläni lanka tulee vyyhdinpuilta, ja tämä systeemi on erinomaisen kätevä ja nopea tapa keriä lankaa. Alla olevassa kuvassa näkyy, oma viritykseni (tosin lanka ei kuvassa tule kuljettimen kautta kuten pitäisi).



Alkuvalmistelujen jälkeen lanka keritään pyörittämällä kerijälaitteen vivusta myötäpäivään. Vyyhdinpuilta lanka tulee aika kivasti, ja kerijälaitteen ja vyyhdinpuiden sijoittelulla voi säädellä sitä, mistä kulmasta lanka tulee. Jos ei omista vyyhdinpuita, vyyhtiä voi pidellä käsissä tai virittää sen tuolin selkänojalle yms. Oman kokemuksen perusteella suosittelen kuitenkin vyyhdinpuiden hankkimista, etenkin jos ei ole sopivaa avustajaa hommaan. Ei-neuloja-avustajaa käyttäessä voi olla varmaan kätevin laittaa avustaja kerimään ja itse pidellä vyyhtiä, kerijälaitteen pyörittäminen onnistuu kivasti lapseltakin.

Mitä yhtäjakoisemmin pyörittää, sitä paremmin lanka tulee kerälle. Liian lujaa ei kannata pyörittää, mutta aika reipasta tahtia kuitenkin. Jos kakusta tulee liian löydä tai lanka alkaa kertyä huonosti kerälle, voi syntyneen kerän keriä vielä kertaalleen uudelleen aloittaen sen esimerkiksi ulkoreunalta. Kerää irroittaessa tötteröltä kannattaa ensin irroittaa langan pää kolostaan ja pitää siitä vaikka kiinni, ettei se mene hukkaan. Etenkin ihan ohuilla pitsilangoilla pään saattaa vahingossa saada hukattua kerän sisälle. Ulkopuolelle jäävän langan pään pujoittelen tuohon kerän ulkokerrokseen kiinni.



Lopuksi irroitetaan kerijälaite tuolin yms. reunasta, irroitetaan lankatötterö, laitetaan kuljetin säilytysasentoon ja koitetaan saada kerijälaite oikein päin takaisin laatikkoonsa, jotta tötterö saadaan mahtumaan sinne myös ja kansi saadaan suljettua;)

Leave a Comment

  1. Luetko sinä mun ajatuksia?? Tänään just mietin kerijälaitteen hankkimista ja mietin että mistä semmosen sais tilattua (kiitti vinkistä, nyt on vakavassa harkinnassa hankinta). Ei tahtonut Google opastaa nettikauppoihin... Käytön minä osaankin jo mutta jollekin nämä on varmasti hyvät neuvot!

    VastaaPoista