Pages


Kalajoki-sukat ja rannikkoneuleita

16. marraskuuta 2011

Viimein sain blogattua tästä ihanuudesta! Jokin aika sitten alkoi siellä täällä keskusteluissa putkahtelemaan "rannnikkoneuleet" ja coastal knits-nimi, ja kun ihmiset tuntuivat olevan siitä niin innoissaan, pitihän se ottaa selvää, mistä on kyse. Coastal Knit on yhdysvaltalaissuunnittelijoiden Alana Dakosin ja Hannah Fettigin, neulekirja, joka on saanut inspiraationsa yhdysvaltain rannikoista. Lumoava Lanka otti näitä myyntiin, ja tein ennakkovarauksen kirjasta, ja viime viikolla sain kirjan itselleni.


Itseäni eniten kiinnosti kirjassa Rocky Coast Cardigan. Simppeli ja yksinkertainen neuletakki, mutta ei kuitenkaan tylsä kauniin palmikkokuvionsa ansiosta. Tämä neule pääsee varmasti ensimmäinenä puikoille kirjan neuleista, kunhan löytyy sopiva lanka. Pienenä miinuksena kirjassa on ehkä se, että osaa langoista on hieman vaikea saada täältä Suomesta, joten todennäköisesti on löydettävä vaihtoehtoinen lanka.

Kirjan kuvitukseen ja ulkonäköön on todella panostettu. Valokuvat on kauniita, ja niiden lisäksi kuvituksena on käytetty piirrettujä kuvia. Merenrantaihmiselle kirja on todella nautinto selailla:)

Vesistöteemaan sopivasti valmistuivat  Kalajoki-sukat jokin aika sitten. Ostin kädentaitomessuila Cascade Yarnsin Heritage 150, joka on hieman paksumpi versio Heritagesta. Aluksi etsin sukalle fingering-langalle tarkoitettuja malleja, mutta muutaman aloituksen jälkeen totesin langan liian paksuksi niille (lanka on kuitenkin ravelryn mukaan fingering-paksuista). Selailin sitten hieman paksummille langoille tarkoitettuja ohjeita, ja törmäsin Kalajoki.sukkien ohjeeseen. Sukat ovat olleet jonossani jo pidemmän aikaa, mutta eivät ole päätyneet puikoille. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty Novitan Nallea, ja 2,5 millimetrin puikoilla sain sopivan kokoiset sukat tehtyä. Aloitin sukkia ensin 3 ja 2,75 millimetrin puikoilla, mutta omalle käsialalleni ne olivat liian suuret. Lisää kokemuksia langasta voi lukea Lumoavan langan blogista.

Puikkokokeilujen takia alku oli hieman takkuinen, purkamista ja uudelleen neulomista, mutta kun vauhtiin pääsi niin sukat syntyivät kuin itsestään, kiitos hieman paksumman langan. KnitPron puiset puikot ja lanka sopivat hyvin yhteen, ja lanka oli miellyttävän tuntoista neuloa. Seuraavat vastoinkäymiset tulivat kavennusvaiheessa, kun kavennukset tulivat ihan väärään paikkaan. Omasta mielestäni puikot 1,2 ja 3 olivat vissiin erit kuin ohjeessa. Tosin kuvio kyllä oli ihan ohjeen mukaisella puikoilla, ja tuli sukassa oikeaan paikkaan, mutta siirtämällä kaikkia kavennuksia yhden puikon eteenpäin, tulivat kavennuksetkin kohdalleen.
Sukissa on ranskalainen kantapää, ja toispuoliset nauhakavennukset. En ole aiemmin tehnyt ranskalaista kantapäätä!, ja omaan jalkaani se istui kyllä hyvin. 

Valmis neulepinta ei taas tuntunut niin kivalta. Ehdin jo vähän epäillä tuleeko näistä tönköt, paksut sukat, jotka olisin voinut tehdä paljon halvemmastakin langasta, mutta ei pitäisi tuomita lankaa ennen viimeistelyä. Annoin sukkien liota n. 20 minuuttia vedessä ja puristelin ne pyyhkeen sisällä kuivaksi, ja annoin kuivia pyyhkeen päällä kuivaksi. En viitsinyt pingottaa, kun oma succaplokkisettini venyttää sukat hieman liian suuriksi omaan jalkaani. Kastelu teki kuitenkin taas tehtävänsä, ja sukista tuli ihanan pehmeät ja mukavan tuntoiset. Ehkä myös hieman suuremmilla puikoilla, tönkköefektiä ei olisi tullut ollenkaan. Projekti (ravelry): Sohvi's Kalajoki socks
Malli: Kalajoki by Tiina Seppälä (ravelry)
Lanka: Cascade Yarns Heritage 150 Solids 5606, 75% merinovilla, 25% nylon
Langan menekki: 78 g
Puikot: KnitPro Symfonie 15 cm 2,5 mm
Fiilis: Helppo, mutta tarpeeksi kiinnostava malli perussukkiin. Ihanat käyttösukat!

Leave a Comment

 1. Ihanat sukat ja tuota kirjaa olen katsellut itsekin himoiten , varmasti pakko ostaa...

  VastaaPoista
 2. Voi tuo kirja on niin ihana! Ehdoton joulun ykköstoive:)

  VastaaPoista
 3. amuk: Kiitos! Vaikka tuosta ei tulisikaan mitään tehtyä, niin sitä on niin ihana selailla, ettei haittaisi kirjan hankinta yhtään.

  Effi: Kirja on kyllä niin ihana! MInusta Knit.Sock.Love cookie a:lta oli jo ihan huippuihana neulekirja, mutta tuo on kyllä vielä sitäkin ihanampi:)

  VastaaPoista
 4. Ihanat sukat! Saanks joku päivä tulla vilkaseen kirjaa?

  VastaaPoista
 5. Salla: Kiitos!:) Voin ottaa sen mukaan maanantaina (jos muistan:D).

  VastaaPoista